Tips & Links

Hieronder vindt je tips, links en adressen voor steun wanneer je een actieve Kundalini energie ervaart maar ook problemen tegenkomt. Bij een actieve energie is niet één therapie of oefening zaligmakend. Het ontwikkelen van vertrouwen in het proces is van het grootste belang. Wanneer je Kundalini volledig is ontwaakt zul je vanuit de omgeving door middel van synchroniciteit, opvallende toevalligheden, aanwijzingen krijgen waar je de juiste hulp kunt vinden. Lukt dit niet, kijk dan of je op deze pagina tips kunt vinden voor goede begeleiding.


Bedenk dat een goede aarding de belangrijkste voorwaarde is om het proces te kunnen doorlopen. Zie daarvoor vooral de adviezen elders op deze site. Zoek je meer hulp of begeleiding, kijk dan hieronder voor adressen en links.
 

Wil je zelf eens praten over je ervaringen met een ervaringsdeskundige, mail dan met José en maak eventueel een afspraak voor een gratis telefonisch consult: kundalini@xs4all.nl

Je kunt ook bellen naar de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen op de maandagavond tussen 7 en 9 uur 088 2424240, dan tref je ook een deskundige op het gebied van Kundalini energie en kun je vragen naar adressen van goede begeleiders of therapeuten.
 

Over medicijnen: Liefst doorloop je het proces natuurlijk zonder het gebruik van farmaceutische medicijnen. Op de pagina met adviezen vind je een aantal tips rond natuurlijke medicatie. Kalmerende middelen zoals Valeriaan, Bach Rescue, Rhodiola, dr. Vogel Passiflora en supplementen zoals Magnesium en B12 kunnen hierin verlichting brengen. Het beste is wel om hiervoor een natuurgeneeskundig arts te raadplegen.
Soms is het proces echter zo heftig en zijn angsten en stemmingswisselingen zo sterk, dat je niet aan het gebruik van reguliere medicijnen ontkomt. Raadpleeg daarvoor een goede psychiater.
Voor goed advies rondom het zo min mogelijk gebruiken van psychofarmaca is een handig klein boekje te bestellen via uitgeverij Tobi Vroegh getiteld: Psychofarmaca afbouwen, de Harm Reduction methode, geschreven door Will Hall. In dit boekje vindt je toegankelijke informatie hoe je het beste om kunt gaan met het minderen van psychofarmaca.

 

Tips en Links
 

 • Psychosenet: Op www.psychosenet.nl vind je veel informatie en blogs rondom psychose. Er is ook een online spreekuur waar je met vragen terecht kunt, verschillende deskundigen en ervaringsdeskundigen geven antwoord.
   

 • Zelfstandig gevestigde psychotherapeut: Een heftig Kundalini proces heeft veelal te maken met trauma in vroege of late jeugd. Trauma is bij een goede psychotherapeut bijvoorbeeld met EMDR te behandelen. Zelfstandig gevestigde therapeuten vindt je via de site van de LVVP: www.lvvp.info
   

 • Suicidaliteit: Als je door je ervaringen gevoelens van suïcidaliteit tegenkomt, kan het helpen om 113 te bellen, een speciale hulplijn voor mensen die denken over suïcide.
   

 • Transpersoonlijke psychiatrie: De Nederlandse Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie heeft behandelaars in haar bestand die ervaring hebben met Kundalini-ontwaken.
   

 • Transpersoonlijk psycholoog: Kees Aaldijk, transpersoonlijk psycholoog en behandelaar bekend met Kundalini-energie: www.transpersoonlijk.nl.
   

 • Haptotherapie: Voor een goede aarding en het weer in contact komen met het eigen gevoel en eigen lichaam kan haptotherapie een goede manier zijn.
  Via de huisarts, of vraag een adres via de Beroepsvereniging van Haptotherapeuten. 

   

 • Cranio-Sacraaltherapie: Om je energie weer beter in balans te brengen kan Cranio-Sacraaltherapie mogelijk goed helpen: https://www.register-rcn.nl/. Hier kun je een therapeut vinden in jouw buurt
   

 • BipolarorWakingUp: www.youtube.com/user/bipolarorwakingup is een YouTube kanaal met vele video's van Sean Blackwell, waarin aandacht voor de vraag: gaat het bij de bipolaire stoornis om een ziekte of een spiritueel ontwaken?
   

 • Crazywise: In de documentaire Crazywise, gemaakt door Phil Borges, laten de makers zien dat er in andere culturen heel anders naar bewustzijnstoestanden wordt gekeken die wij psychose noemen. Ze gaan op onderzoek uit wat dit voor onze westerse kijk zou kunnen betekenen als wij psychose gaan zien als een bijzondere bewustzijnstoestand en een mogelijkheid voor groei, en niet alleen maar ziekte. De film is te downloaden met Nederlandse ondertiteling via www.crazywisefilm.com
   

 • Crazywise Conference: Sinds 2014 wordt er jaarlijks een symposium georganiseerd onder de naam Crazywise Conference, waarin - in lijn met de documentaire - psychose gezien wordt als meer dan ziekte alleen, ook als een mogelijkheid voor groei en transformatie. Spiritualiteit heeft een belangrijke plek in deze conferentie. Crazywise Conference is zowel voor ervaringsdeskundigen als professionals. www.crazywise.nl
   

 • Mindfulness en meditatie: Dit kunnen zeer behulpzame technieken zijn – maar zorg dat dit door een erkend en goed gekwalificeerde docent gegeven wordt. Als de energie echter erg heftig en actief is is het niet aan te raden om dan te mediteren. Rustig wandelen in de natuur waarbij je zoveel mogelijk in het hier en nu probeert te blijven is dan meer aan te raden.

 • Nieuwsbriefarchief: Tussen 2001 en 2007 verscheen er een nieuwsbrief "Manisch depressiviteit en Spiritualiteit"
  op papier. 
  In het nieuwsbriefarchief vind je de artikelen, boekbesprekingen en interviews, uit die tijd.
  https://robvd.home.xs4all.nl/jose/nieuwsbriefarchief/ 

 

Boeken

Nederlandstalig

Traumasporen. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen
Bessel van der Kolk
Uitgeverij Mens! 2016

 

Kundalini. Voor een energiek leven vol vuur

Cyndi Dale
Gottmer Uitgevers, 2011

 

Kundalini en chakra werkboek
John Mumford
Altamira-Becht, Haarlem, 1995

De zichtbare en onzichtbare mens. Energie in beweging
Bertien van Woelderen
Driehoek Uitgeverij, april 2010

 

Kundalini. Goed omgaan met het innerlijk vuur
Denish Dutrieux
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 2004

 

Koendalini en transformatie
Bonnie Greenwell
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 1993

 

Spirituele Crises. Transpersoonlijke psychologie als perspectief
Fransje de Waard
Van Gorcum, Assen, 2007

 

April/mei 2013 nummer van het tijdschrift Prana
Volledig gewijd aan spirituele crisis met artikelen van vele auteurs.

 

Symbiose en autonomie. Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid.
Traumaopstellingen als nieuwe benadering.

Franz Ruppert
Uitgeverij Akasha, Eeserveen, 2011

 

De verlokkingen van de waanzin. Nieuwe inzichten over psychose
Edward M. Podvoll
Servire, 1990

 

Vensters op een transpersoonlijke werkelijkheid
Kees en Marijke Aaldijk
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 2007

 

Spiritueel misbruik, de gevaren van goeroes, paragnosten en sekten
Aleid Schilder
Uitgeverij Ten Have, Kampen, 2009

 

Engelstalig

In Case of Spiritual Emergency  
Catherine G. Lucas
Findhorn Press, 2011

Spiritual Emergency. When Personal Transformation Becomes a Crisis
Edited by Stanislav Grof, M.D., and Christina GrofJeremy P.Tarcher/Putnam,
Penguin Putnam Inc., New York, 1989.

The biology of Kundalini. The fire of life
Jana Dixon
2008

Zie ook: www.biologyofkundalini.com

The Soul's Journey: Guidance from the Divine within
Lawrence Edwards
iUniverse, 2000

Kundalini - Psychosis or Trancendence
Lee Sannella, M.D.

 

After the ecstasy the laundry. How the heart grows wise on the spiritual path

Jack Kornfield
Bantam books, New york, 2000

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now