top of page

Tips & Links

Portugal 2012 121 (2016_11_27 11_33_58 U

(For English scroll down)

Hieronder vindt je tips, links en adressen voor steun wanneer je een actieve Kundalini energie ervaart maar ook problemen tegenkomt. Bij een actieve energie is niet één therapie of oefening zaligmakend. Het ontwikkelen van vertrouwen in het proces is van het grootste belang. Wanneer je Kundalini volledig is ontwaakt zul je vanuit de omgeving door middel van synchroniciteit, opvallende toevalligheden, aanwijzingen krijgen waar je de juiste hulp kunt vinden. Lukt dit niet, kijk dan of je op deze pagina tips kunt vinden voor goede begeleiding.


Bedenk dat een goede aarding de belangrijkste voorwaarde is om het proces te kunnen doorlopen. Zie daarvoor vooral de adviezen elders op deze site. Zoek je meer hulp of begeleiding, kijk dan hieronder voor adressen en links.
 

Wil je zelf eens praten over je ervaringen met een ervaringsdeskundige, mail dan met José en maak eventueel een afspraak voor een gratis telefonisch consult: kundalini@xs4all.nl

Je kunt ook bellen naar de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen:
Op de maandagochtend tussen 10.00 en 13.00 uur, 088 2424240, dan tref je ook een deskundige op het gebied van Kundalini energie en kun je vragen naar adressen van goede begeleiders of therapeuten.

 

Over medicijnen: Liefst doorloop je het proces natuurlijk zonder het gebruik van farmaceutische medicijnen. Op de pagina met adviezen vind je een aantal tips rond natuurlijke medicatie. Kalmerende middelen zoals Valeriaan, Bach Rescue, Rhodiola, dr. Vogel Passiflora en supplementen zoals Magnesium en B12 kunnen hierin verlichting brengen. Het beste is wel om hiervoor een natuurgeneeskundig arts te raadplegen.
Soms is het proces echter zo heftig en zijn angsten en stemmingswisselingen zo sterk, dat je niet aan het gebruik van reguliere medicijnen ontkomt. Raadpleeg daarvoor een goede psychiater.
Voor goed advies rondom het zo min mogelijk gebruiken van psychofarmaca is een handig klein boekje te bestellen via uitgeverij Tobi Vroegh getiteld: Psychofarmaca afbouwen, de Harm Reduction methode, geschreven door Will Hall. In dit boekje vindt je toegankelijke informatie hoe je het beste om kunt gaan met het minderen van psychofarmaca.

Verder is een aanrader het boek van psychiater Remke van Staveren
"Minder slikken". Zij heeft zich gespecialiseerd in afbouw van psychofarmaca.

Hieronder vind je tevens handige tips rondom het afbouwen van medicatie:

De Tips voor het afbouwen van medicatie van * PsychoseNet

 

Tips en Links

Niet ieder Kundalini ontwaken leidt tot een psychose! Vaak verloopt het proces met ups en downs maar kom je er met vertrouwen en goede begeleiding goed doorheen.
Omdat deze website gebaseerd is op ervaringen met Kundalini en psychose, zul je hieronder veel verwijzingen zien die daarbij kunnen ondersteunen.

 • Podcastserie met Merel de Waard rondom psychose en spiritualiteit
   

 • Podcast Psychose of Spirituele crisis.
  In deze podcast hoor je de ervaringen van José Hoekstra met psychose en Kundalini, waarbij het concept van Spirituele crisis haar hielp op het pad van heling.

   

 • Psychosenet: Op deze site vind je veel informatie en blogs rondom psychose. Er is ook een online spreekuur waar je met vragen terecht kunt, verschillende deskundigen en ervaringsdeskundigen geven antwoord.
   

 • Bij de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen kun je op maandagmorgen tussen 10.00 en 13.30 uur spreken met een deskundige op het gebied van psychosociale hulp en Kundalini, Marisca van den Burgh. Zij kan tevens verwijzen naar hulpverleners op het alternatieve/complementaire gebied. Telefoonnummer 088 2424240.
   

 • Stichting Weerklank: Als je stemmen bent gaan horen dan kan het helpen om te leren hoe je hier mee om kunt gaan. Op deze site vind je onder andere een handige Zelfhulpgids over praten met Stemmen, die je gratis kunt downloaden.
   

 • Zelfstandig gevestigde psychotherapeut: Een heftig Kundalini proces heeft veelal te maken met trauma in vroege of late jeugd. Trauma is bij een goede psychotherapeut bijvoorbeeld met EMDR te behandelen. Zelfstandig gevestigde therapeuten vindt je via de site van de LVVP. Neem contact op met je huisarts voor een verwijzing.

 • Suicidaliteit: Als je door je ervaringen gevoelens van suïcidaliteit tegenkomt, kan het helpen om 113 te bellen, een speciale hulplijn voor mensen die denken over suïcide.
   

 • Energetisch therapeute en natuurgeneeskundigeMerel de Waard heeft zich gespecialiseerd in psychose en spiritualiteit. 
  Je vindt haar pagina over psychose en spiritualiteit op https://www.liedvandemerel.nl/blog/psychose.html.

   

 • Haptotherapie: Voor een goede aarding en het weer in contact komen met het eigen gevoel en eigen lichaam kan haptotherapie een goede manier zijn.
  Zoek een adres via de Beroepsvereniging of neem contact op met je huisarts.

   

 • Cranio-Sacraaltherapie: Om je energie weer beter in balans te brengen kan Cranio-Sacraaltherapie mogelijk goed helpen. Hier kun je een therapeut vinden in jouw buurt.
   

 • BipolarorWakingUp is een YouTube kanaal met vele video's van Sean Blackwell, waarin aandacht voor de vraag: gaat het bij de bipolaire stoornis om een ziekte of een spiritueel ontwaken?
   

 • Crazywise: In de documentaire Crazywise, gemaakt door Phil Borges, laten de makers zien dat er in andere culturen heel anders naar bewustzijnstoestanden wordt gekeken die wij psychose noemen. Ze gaan op onderzoek uit wat dit voor onze westerse kijk zou kunnen betekenen als wij psychose gaan zien als een bijzondere bewustzijnstoestand en een mogelijkheid voor groei, en niet alleen maar ziekte. De film is ook te downloaden met Nederlandse ondertiteling via www.crazywisefilm.com
   

 • Crazywise Conference: Sinds 2014 wordt er regelmatig een conferentie georganiseerd onder de naam Crazywise Conference, waarin - in lijn met de documentaire - psychose gezien wordt als meer dan ziekte alleen, als een mogelijkheid voor groei en transformatie. Spiritualiteit heeft een belangrijke plek in deze conferentie. Crazywise Conference is zowel voor hen die psychose ervaren, als voor behandelaren.
   

 • Mindfulness en meditatie: Dit kunnen zeer behulpzame technieken zijn – maar zorg dat dit door een erkend en goed gekwalificeerde docent gegeven wordt. Als de energie echter erg heftig en actief is is het niet aan te raden om dan te mediteren. Rustig wandelen in de natuur waarbij je zoveel mogelijk in het hier en nu probeert te blijven is dan meer aan te raden. Ook dat kun je doen op een meditatieve manier, door je aandacht te richten op hoe je voeten de grond raken.
   

 • Nieuwsbriefarchief: Tussen 2001 en 2007 verscheen er een nieuwsbrief "Manisch depressiviteit en Spiritualiteit"
  op papier. 
  In het nieuwsbriefarchief vind je de artikelen, boekbesprekingen en interviews, uit die tijd.
  https://robvd.home.xs4all.nl/jose/nieuwsbriefarchief/ 

 

Boeken

Nederlandstalig

Vleugels. Psychose als weg tot volledig menszijn
José Hoekstra

Uitgeverij Boekscout 2022

Gids aanvullende behandelingen voor de geestelijke gezondheid

Marisca van der Burgh

Te bestellen bij: Stichting Gezond leven

Traumasporen. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen
Bessel van der Kolk
Uitgeverij Mens! 2016

 

Kundalini. Voor een energiek leven vol vuur

Cyndi Dale
Gottmer Uitgevers, 2011

 

Kundalini en chakra werkboek
John Mumford
Altamira-Becht, Haarlem, 1995

De zichtbare en onzichtbare mens. Energie in beweging
Bertien van Woelderen
Driehoek Uitgeverij, april 2010

 

Kundalini. Goed omgaan met het innerlijk vuur
Denish Dutrieux
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 2004

 

Koendalini en transformatie
Bonnie Greenwell
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 1993

 

Spirituele Crises. Transpersoonlijke psychologie als perspectief
Fransje de Waard
Van Gorcum, Assen, 2007

 

April/mei 2013 nummer van het tijdschrift Prana
Volledig gewijd aan spirituele crisis met artikelen van vele auteurs.

 

Symbiose en autonomie. Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid.
Traumaopstellingen als nieuwe benadering.

Franz Ruppert
Uitgeverij Akasha, Eeserveen, 2011

 

De verlokkingen van de waanzin. Nieuwe inzichten over psychose
Edward M. Podvoll
Servire, 1990

 

Vensters op een transpersoonlijke werkelijkheid
Kees en Marijke Aaldijk
Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 2007

 

Nacht van de ziel
Pamela Kribbe
Uitgeverij Altamira, 2013

Spiritueel misbruik, de gevaren van goeroes, paragnosten en sekten
Aleid Schilder
Uitgeverij Ten Have, Kampen, 2009

 

Engelstalig

In Case of Spiritual Emergency  
Catherine G. Lucas
Findhorn Press, 2011

Spiritual Emergency. When Personal Transformation Becomes a Crisis
Edited by Stanislav Grof, M.D., and Christina GrofJeremy P.Tarcher/Putnam,
Penguin Putnam Inc., New York, 1989.

The biology of Kundalini. The fire of life
Jana Dixon
2008

Zie ook: www.biologyofkundalini.com

The Soul's Journey: Guidance from the Divine within
Lawrence Edwards
iUniverse, 2000

Kundalini - Psychosis or Trancendence
Lee Sannella, M.D.

 

After the ecstasy the laundry. How the heart grows wise on the spiritual path

Jack Kornfield
Bantam books, New york, 2000

Tips and links English

On this page you will find some tips and links to other websites that might be usefull when you have an active Kundalini and you also experience problems with it. Since this is originally a Dutch website, suggestions in English are limited.

Remember that if Kundalini was completely awakened in you, you will get suggestions by synchronicity as to where to look for the right help. If that is not working for you, check this website for suggestions on how to handle your process, and look for good therapists in your own neighborhood that you trust.

Remember grounding is essential to this process, look for advice on the other pages of this website.

A note about medication: ofcourse you would like to go through this process without the use of pharmaceutical medication. On the page Adviezen (Advice) you will find some tips on natural medication. Best would be to consult a naturopath about them.
However, sometimes the process is too rough, fears and mood swings might be too strong to handle without the use of medication. Please consult a psychiatrist then. If you want to come off medication, there is a very usefull little book by Will Hall called The Harm Reduction Guide to Coming Off  Psychiatric Drugs. It contains many suggestions on how to deal with coming off psychiatric drugs.

- The Dutch website PsychoseNet on psychotic experiences has an English version now: 
https://www.psychosenet.nl/english

- The facebookgroup Shades of Awakening focusses on an approach to mental problems as a form of awakening             rather than illness.

- Entering a Kundalini process often means you will be confronted with unresolved trauma. Look for a good                 psychotherapist that uses EMDR therapy and/or good bodywork. The book by Bessel van der Kolk "The Body Keeps the   Score"  is a very good and accessible inspiring read on trauma and what it does to the body.

- The documentary Crazywise by Phil Borges and his team explores the relationship between states of mind as          shamans are experiencing them in original cultures with what we see as psychosis in western society.  What can we learn in the west by looking at psychosis in a different way? The film can be downloaded at:

https://crazywisefilm.com

- Sean Blackwell has made many videos on Bipolar or Waking up and organizes healing retreats:

https://www.youtube.com/user/bipolarorwakingup

Books on Kundalini and Spiritual Crisis

In Case of Spiritual Emergency  
Catherine G. Lucas
Findhorn Press, 2011

Spiritual Emergency. When Personal Transformation Becomes a Crisis
Edited by Stanislav Grof, M.D., and Christina GrofJeremy P.Tarcher/Putnam,
Penguin Putnam Inc., New York, 1989.

The biology of Kundalini. The fire of life
Jana Dixon
2008

Zie ook: www.biologyofkundalini.com

The Soul's Journey: Guidance from the Divine within
Lawrence Edwards
iUniverse, 2000

Kundalini - Psychosis or Trancendence
Lee Sannella, M.D.

After the ecstasy the laundry. How the heart grows wise on the spiritual path

Jack Kornfield
Bantam books, New york, 2000

The Body Keeps the Score. Mind, Brain and Body in the Transformation of Trauma

Bessel van der Kolk

Penguin Publisher Group, 2015

bottom of page