Kundalini Crisis

 

Kundalini is een Sanskriet woord, dat "opgerold" betekent. Het duidt op de energie die traditioneel gezien, drie-en-een-half keer opgerold ligt aan de basis van onze ruggegraat. Deze energie, die bij de meeste mensen onbewust blijft, is in feite onze grootste kracht van creativiteit en bewustwording. Kundalini is werkzaam in iedereen en stroomt in lichte mate altijd door ons lichaam. Het aanspreken van het reservoir aan Kundalini-energie en het opstijgen van de energie door de aanwezige chakra's of zenuwknopen, kan het beste geleidelijk gebeuren, omdat het met allerlei sterke ervaringen gepaard kan gaan wanneer blokkades doorbroken worden.
 

Ons medische symbool, de aesculaap, is oorspronkelijk afgeleid van het symbool voor Kundalini-energie, de caduceus, dat staat voor het zelf-helend mechanisme. Kundalini is in essentie een zelf-helende kracht.
De kosmische opstijgende kracht wordt in het Hindoeïsme ook wel Shakti genoemd of de Godin, die zich op onze kruin verenigt met de God Shiva, die staat voor de kracht van het bewustzijn die zich van boven naar beneden beweegt. Dat het bij ons spirituele proces ook gaat om deze beweging van boven naar beneden: het indalen van het bewustzijn door de chakra's naar beneden toe, wordt nog wel eens vergeten. Het is juist de manifestatie van het ontwaakte bewustzijn, waarvoor we hier op aarde zijn. Beide bewegingen, het opstijgen van Kundalini, en het indalen van bewustzijn zijn dus even belangrijk.

Het Kundalini-proces is ook in andere culturen, onder andere namen, bekend.

Behalve een plotseling ontwaken als gevolg van onvoorbereide spirituele oefening, kan ook een ongeluk, trauma of bevalling de energie doen ontwaken. Fysiek en/of seksueel misbruik in de jeugd zorgt veelal voor een heftig proces met veel fysieke en psychische symptomen. Wees in dat geval voorzichtig met jezelf, doe rustig aan met spirituele oefeningen en zoek de steun die je nodig hebt. Forceer jezelf niet en vertrouw op het proces. Blijf bovenal rustig ademen, gezond leven en vertrouw erop dat het hier gaat om een helend proces.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now