Spirituele Crisis

In het boek Spiritual Emergency, when Personal Transformation becomes a Crisis hebben de Amerikaanse psychiater Stanislav Grof en zijn vrouw Christina Grof artikelen bijeengebracht van verschillende vooraanstaande psychiaters, psychologen en spiritueel leraren. Stanislav Grof ontdekte tijdens zijn loopbaan het belang van veranderde bewustzijnsstaten voor het begrip van de menselijke psyche en maakte van dit gebied zijn levenswerk. 
 

Spirituele crises zijn geen toevallige uitingen van een slecht functionerend brein. Het zijn manifestaties van de diepe reservoirs aan menselijke ervaring die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Het doormaken van dergelijke crisisperioden kan enorm beangstigend zijn, maar ook veel mogelijkheden bieden voor ontwikkeling en genezing. Spirituele crisis kan uitgelokt worden door ziekte, een ongeluk of operatie. Het kan ook ontstaan door een krachtige seksuele ervaring, door fysieke uitputting of, bij vrouwen, door geboorte van een kind, abortus of miskraam. Vaak ook is emotioneel trauma de "trigger". Maar natuurlijk kan spirituele crisis ook optreden als gevolg van intensieve meditatie en andere spirituele oefening die gericht is op het activeren van spirituele ervaring.

Psychiatrie onderdrukt deze uitingen in plaats van ze te ondersteunen. Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat werkelijke spiritualiteit gebaseerd is op persoonlijke ervaring en belangrijk is als onderdeel van het leven. Ongewone bewustzijnsstaten zijn er in vele variaties, van puur spirituele ervaring tot pathologische condities waarbij medische behandeling noodzakelijk is. Het spiritualiseren van een psychose die mogelijk een organische oorzaak heeft is uiteindelijk net zo gevaarlijk als het onderdrukken van werkelijk spirituele ervaringen.
 

Er zijn verschillende vormen van spiritueel ontwaken die in Spiritual Emergency allemaal beschreven worden, waaronder het ontwaken van de Kundalini-energie. Steeds meer mensen ervaren juist deze vorm van spiritueel ontwaken. Andere vormen zijn onder andere de sjamanistische inwijding, bijna-doodervaringen, en eenheidservaringen of piekervaringen.

Lee Sannella is een Amerikaans psychiater die met name de Kundalini ervaring bestudeerde. Hij heeft een uitgebreide kennis op het gebied van de holistische geneeskunde en verschillende spirituele richtingen. Hij schreef onder andere The Kundalini Experience: Psychosis or Transcendence. Hierin suggereert hij dat vele emotionele en fysieke verschijnselen die nu door de medische wetenschap worden afgedaan als geestesziekte of somatische aandoeningen, mogelijk verschijnselen kunnen zijn van de spirituele transformatie die een Kundalini-ontwaken op gang brengt.
Wanneer men weerstand vertoont tegen het proces verergert dit over het algemeen de negatieve symptomen. Het is het beste zich helemaal aan het proces over te geven.

Uiteindelijk is het nodig dat er een verandering van houding in onze maatschappij ontstaat, zodat het zuiverende Kundalini proces gezien wordt als een groeiproces. Mensen die het ondergaan ontvangen een therapie van binnenuit, die veel effectiever is als de therapie die we van buitenaf ontvangen.

Het onderzoek naar psychospirituele processen is pas begonnen. Het is belangrijk dat er welwillende luisteraars zijn die de ervaringen van mensen die dit proces doorlopen kunnen bevestigen en erkennen. Uiteindelijk leidt een proces van spiritueel ontwaken naar een veranderde staat van bewustzijn, een nieuwe vorm van zijn in de wereld. Een staat waarin het individu de eenheid van alle dingen gaat ervaren, iedere levensvorm op deze aarde gaat waarderen en toleranter ten opzichte van zijn medemens komt te staan. Een staat van zijn die we met onze rationele intelligentie niet kunnen ervaren.
 

Spiritual Emergency
When Personal Transformation becomes a Crisis

ed.: Stanislav Grof, M.D. and Christina Grof
contributors:
R.D. Laing; Roberto Assaglioli; John Weir Perry; Ram Dass; Lee Sannella; Jack Kornfield; Paul Rebillot; Holger Kalweit; Anne Armstrong; Keith Thompson; Bruce Greyson and Barbara Harris; Jeneane Prevatt and Russ Park. Penguin Putnam Inc., New York, 1989

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now